MBG6 – är en kreativ hubb för arkitekter, storkökskonsulter, formgivare, teknikkonsulter, möbeltillverkare, elkonsulter, konstruktörer och andra angränsande professioner. Vi har satsat mycket på olika ytor och funktioner för arbete, samvaro och utveckling. Hjärtat i lokalerna på MBG6 är en gemensam lounge och matsal. Andra gemensamma rum är ett välfyllt bibliotek en verkstad och ett materialbibliotek. Här har vi möjlighet till nya kreativa samarbeten, evenemang och utrymme att dela våra lokaler med spännande verksamheter inom samhällsbyggnad.
HISTORIK
Cedervall arkitekter grundades på 1960-talet och har under åren haft en filosofi av att skapa samhällsbärande byggnader med nytta för allmänheten och det gemensamma. Under några år satt företaget på Skinnarviksringen i Hornstull och skapade där en gemensam plats med andra likasinnade företag och konsulter som tillsammans delade ytor, gjorde gemensam frukost och evenemang.
Efter att i ganska många år suttit på egen kammare kom tankarna till VD Björn Stillefors att återigen bygga upp en plats liknande den gemenskap som fanns på Skinnarviksringen. En plats där fler kan nyttja varandras kunskap, skapa samarbeten och så klart en social samvaro. Sagt och gjort. Huvudkontoret på Tobaksmonopolet dök upp som möjlig lokal och vi tog steget och skapade MBG6 på 1 550 kvm fördelat över fyra våningsplan på Maria Bangata 6. Vi visste från start att det krävdes ett speciellt hus med unik historia och arkitektoniska kvaliteter för att få en trivsam plats.
Vid 1900-talets början fanns i det 108 tobaksfabriker i Sverige. 1914 beslut riksdagen att inför tobaksmonopol för att skaffa skatteintäkter till staten. AB Svenska Tobaksmonopolet bildades 1915 och övertog den befintliga tobaksindustrin, köpte tomten kv. Tobaksmonopolet och en ny fabrik uppfördes där 1917-22. Fabriken var en stor arbetsplats med ca 1700 anställda. 1933-38 byggdes huvudkontoret intill fabriken vid Maria Bangata. Byggnaden i tre våningar ritades av Ivar Tengbom. Anläggningen i kv. Tobaksmonopolet är av synnerligen stort kulturhistoriskt värde.
