Cedervall arkitekter startar en kreativ hubb på Södermalm

Äntligen har vi flyttat in i vårt nyrenoverade hus på Maria Bangata 6. Huset, som får namnet MBG6, blir en kreativ hubb för arkitekter, storkökskonsulter, formgivare, utställare, möbeltillverkare och andra angränsande professioner.

Vi har under och efter pandemin utforskat hur vi vill arbeta och vilken arbetsmiljö som bäst stödjer vårt arbetssätt. Totalt får vi nu 1 550 kvm fördelat över fyra våningsplan. Vi har satsat mycket på olika ytor och funktioner för arbete, samvaro och utveckling – de ytor man ofta saknar i hemmet. Hjärtat i lokalerna är en gemensam lounge och matsal. Andra gemensamma rum är ett välfyllt bibliotek en verkstad och ett materialbibliotek.

På Maria Bangata 6 får vi full flexibilitet och möjlighet att anpassa lokalerna efter våra behov. MBG6 blir en kreativ och inkluderande plats som uppfyller alla krav på dagens hybridarbete. Med ett eget hus har vi också möjlighet till nya kreativa samarbeten, evenemang och utrymme att dela våra lokaler med andra spännande verksamheter.” – Björn Stillefors, VD på Cedervall

MBG6 är en funktionalistisk pärla med stora kulturhistoriska värden, beläget i kvarteret Tobaksmonopolet på västra Södermalm i Stockholm. Här uppförde Svenska Tobaks AB fabriks- och kontorslokaler mellan 1917 och 1939. Utformningen av huset stod Ivar Tengbom för. Idag är större delen av kvarteret kulturminnesskyddat och enligt Stadsmuseet i Stockholm ”av synnerligen stort kulturhistoriskt värde”.

Arkitekturen är mycket väl genomtänkt och gedigen i sin utformning, med välbevarade detaljer och material av högsta kvalitet. Foajéns italienska marmor, trapphuset och originalfönstrens munblåsta glas med sina teakinfattningar ger såväl exteriör som interiör ett tidlöst uttryck. Det glasade trapphustornet mot gården är en av de kanske mest anmärkningsvärda konstruktionsdetaljerna – en tydlig referens till 1800-talets stenstadsarkitektur och en elegant accent till byggnadens funkisstil.

Planlösningen och inredningskonceptet är framtaget av Cedervalls inredningsarkitekter med stor respekt för husets karaktär och historik. Färgsättningskonceptet bygger på en baspalett av långsamma kulörer som är en förlängning av huset. Tillsammans med den lösa inredningens snabba och förgängliga kulörer kommer de att hålla länge.

Möbler har återbrukats och varsamt renoverats och får nu leva resten av sina långa liv i finstämt sällskap. Styrelsebordet med tillhörande stolar ifrån Tobaksmonopolets glansperiod har återvänt till sitt ursprungliga hem och är ett inlån från Swedish Match tobaks- och tändstickshistoriska stiftelse. Dörrar i teak som ej kunnat återanvändas i huset har fått nytt liv som ett stort samlingsbord i köket. När Tengbomhuset omvandlas till MBG6 blir det en kreativ plats som samtidigt levandegör ett kulturminne här på Södermalm.